Çocuklarda Konuşma Bozuklukları: Anlatımsal Dil

Çocuklarda Konuşma Bozuklukları: Anlatımsal Dil Gelişimi İçin Anne-Babalara Öneriler

1. Çocuklarınızın konuşma biçiminden kaygılandığınızı belli etmeyin.

2. Çocuklarınızı dinleyin. Nasıl söylediklerine değil ne söylediklerine odaklanın.

3. Çocukların sizi model alması için onlara iyi bir model olun.

4. Çocuklarınızı övün ve cesaretlendirin. Sizinle sohbet etmesini eğlenceli hale getiririn.

5. Eğer çocuklar doğru konuşmaya çalışırken hayal kırıklığına uğramış gözükürlerse onlara herkesin zaman zaman konuşmayı zor bulabilecekleri konusunda yeniden güven verin. Ne demek istediklerini size göstererek veya pandomim ile anlamanız için yardım etmelerini isteyin. Birkaç başarısız girişimden sonra çocukları teselli etmek ve hayal kırıklıklarını anladığınızı bilmelerini sağlamakta hiçbir sakınca yoktur.

6. Çocukların kelimelerini, işaretlerini veya hareketlerini gösterdikleri iletişim düzeyinin ötesine taşıyın. Örneğin, eğer çocuk “süt” isterse “daha fazla süt” veya “soğuk süt” diyebilirsiniz. Eğer çocuk “bay bay” derse, “evet alışverişe gidiyoruz” diyebilirsiniz.

7. Çocukların söylediği şeyi yeniden başka bir şekilde ifade ederek doğru model olun. Eğer çocuk “eppek” derse “evet bu ekmek” diyerek cevap verebilirsiniz. Çocuktan sizi örnek alması ya da taklit etmesi konusunda ısrarcı olmayın; sadece duymasını sağlayacak şekilde model olun

8. Sesli düşünün ve davranışlarını sesli biçimde yansıtın. Sizin ve çocuğunuzun yaptığı şeyler ile ilgili konuşun. “Ne yapıyorsun? Ben giyiniyorum. Şimdi de saçlarımı tarıyorum” gibi.

9. İstediğiniz dili hemen üretmesi için çocuğun üzerindeki baskıyı alın. Bunu yerine sabırla ve istikrarlı bir şekilde yeniden ifade etmeyi, kendi kendine konuşmayı ve konuşmayı genişletmeyi sürdürün. Çocuklar doğru söyleyiş biçimini güvenle ve rahatça çıkartmak için yüzlerce kez duymaya ihtiyaç duyabilir.

10. Çocuklarınıza sık konuşun fakat söylediğiniz kelimeleri ve ifadeleri hemen söylemeleri veya tekrarlamaları konusunda beklenti içinde ve ısrarcı olmayın.

11. Eğer çocuğunuzun ifade etme eksikliği veya gramer hataları konusunda kaygılarınız varsa bir uzmandan destek alın.

Bahar Erden

Uzman Psikolog (Çift-Aile-Çocuk ve Ergen)