Frostig Gelişimsel Görsel Algı Testi

Frostig Gelişimsel Görsel Algı Testi

Frostig gelişimsel görsel algı testi neyi ölçer?

Frostig Gelişimsel Görsel Algı Testi, çocukların görsel algılama yeteneklerini değerlendirmek için tasarlanmış bir performans testidir. Görsel algı becerileri sayesinde çocuklar, akademik başarıları için gerekli olan okuma, yazma, aritmetik ve diğer tüm becerileri kazanırlar.

Bu test ile çocuğun görsel algı yeteneği test edilirken aynı zamanda okul çağı için yeterli olup olmadığı da test edilir.

  • El-Göz Koordinasyonu
  • Şekil-Zemin Ayırımı
  • Şekil Sabitliği (Değişmezliği)
  • Mekân-Konum Algısı (Uzaydaki Pozisyon)
  • Mekân İlişkilerinin Algısı (Uzay İlişkileri)

Frostig gelişimsel görsel algı testi kaç yaşındaki çocuklara uygulanır?

Frostig Gelişimsel Görsel Algı Testi, Marianne Frostig tarafından 1963 yılında, üç-sekiz yaş aralığındaki çocukların görsel algılama düzeylerini belirlemek amacıyla geliştirilmiştir.

  • Test 4-8 yaş arasında olan çocuklara uygulanır.
  • Testi bireysel ve grup şeklinde uygulamak mümkündür.
  • Frostig testinin uygulanışı hazırlık aşamasıyla birlikte 50-60 dak. sürmektedir.
  • Frostig bir kalem kâğıt testi olup, görsel algıyı 5 algısal beceri üzerinden değerlendiren bir performans testidir.

Frostig gelişimsel görsel algı testinin puanlama nasıl yapılır?

Şekil Zemin Ayrımı (ŞZA) (8 madde); Bu alt boyutta çocuklar karşık olarak verilen şekiller arasından istenilen şekli (20 şekil) sınırlarından çizmesi beklenmektedir. Çocuk her doğru çizdiği şekil için 1 puan almaktadır. Alınabilecek en yüksek puan 20’dir.

Görsel algı becerileri nelerdir?

Görsel algı ve işleme iki farklı becerileri ile ilgilidir. Görsel algı bizim çevreyi yorumlama becerimiz anlamına gelir. Görsel uzaysal ilişkiler, görsel tamamlama , görsel biçim değişmezliği, görsel ardışık bellek, görsel ayrımcılık ve şekil-zemin algısı becerilerini kapsar.

Görsel algı neden önemli?

Görme, görüntüleri tanımlamamızı, ”bize doğru gelen” şeyi sezmemizi ve tepki vermek için hazırlanmamızı sağlayan karmaşık bir duyu sistemidir. Bu duyumuzu kullanarak hem kendimizi koruyabilir hem de hareketlerimizi yönlendirebiliriz. Böylelikle çevremize anlamlı tepkiler verebilir, sosyalleşebilir ve öğrenebiliriz.